Geschreven door Michelle Opstal

De carnavalsvakantPieterie is voor veel leerlingen uit VMBO 4, HAVO 5 en VWO 6 een moment om nog een laatste keer te genieten van een vrije week. Zeg nou zelf, dat eindexamen duurt toch nog een paar maanden? Klopt, maar juist in deze paar maanden kun je het verschil maken. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Een aantal leerlingen beseft dit maar al te goed, en maakt – al dan niet uit eigen initiatief – gebruik van de examensprintdagen van Ready To School.

De hele week door, inclusief de carnavalsdagen, komt er al een aantal eindexamenleerlingen naar onze locatie aan de Waterhoefstraat om een hele dag te focussen op maar één ding: zo goed mogelijk voorbereid het examen in gaan. Op de zonnige donderdag 6 maart had ik het genoegen om een dag te mogen coördineren. Een uitgelezen mogelijkheid om eens te beschrijven wat er allemaal gebeurt op zo’n dag.

Om 8 uur was ik al aanwezig om de laatste examens uit te printen, de thee klaar te zetten en de andere hapjes en drankjes te inventariseren. Hard werken kost energie, dus er moet ook genoeg te eten en te drinken zijn. Vandaag ontving ik vier leerlingen die allemaal kwamen werken aan wiskunde, met daarbij twee docenten. Na een frisse start (het was buiten immers maar een graad of 2) ging het gelijk al hard met het nakijken van het ‘huiswerk’ dat de leerlingen moesten maken. Om 10 uur kreeg ik al de eerste vraag of ze nieuwe examens konden gaan behandelen.

Rond de klok van 12 waren de leerlingen goed op dreef. Na het bespreken van het gemaakte werk hadden ze onder begeleiding van onze wiskundedocenten al heel wat werk verricht. Toen ik rond kwart over 12 de lunch had klaargezet vluchtten twee van de vier leerlingen naar de Albert Heijn. Ze kwamen uiteindelijk terug met een paar grote blikken Red Bull. Zullen ze nodig gehad hebben. Na een welverdiende lunch hebben we nog even gebruik gemaakt van het heerlijke voorjaarszonnetje om onze batterijen weer op te laden.

training

Het moment van schrijven is 3 uur ’s middags. Ik hoor veel geanimeerde gesprekken over de stelling van Pythagoras en kansberekeningen in de werkruimte. Na 6,5 uur wordt er nog steeds ontzettend hard gewerkt. Dat verbaast me, want de meeste leerlingen die om half 9 beginnen hebben rond 2 uur ’s middags toch wel hun limiet bereikt.

Misschien wil dat iets zeggen over de manier waarop we de leerlingen hier klaar stomen voor de examens. Op een ongedwongen manier, onder het genot van een lekker sapje, een mand fruit en soms een onschuldig snoepje. En bovenal onder intensieve begeleiding van onze bevlogen docenten die zelfs van wiskunde een ontzettend boeiend vak kunnen maken. Zo boeiend dat zelfs de voorjaarszon vandaag geen kans had om de concentratie te verpesten.

Ook in de meivakantie verzorgt Ready To School examensprintdagen! Interesse? Klik hier!