Geschreven door Michelle Opstal

Zoals er een paar weken terug voor veel brugklassers een nieuwe periode in hun leven aanbrak, kan ik wel stellen dat dit voor mij ook het geval was! Ik heb namelijk voor dit schooljaar de uitdagende taak gekregen om de website van Ready To School zo nu en dan op te vrolijken met een blog. Nou klinkt dat ‘aanbreken van een nieuwe periode’ voor het schrijven van een stuk tekst natuurlBram-Blog-150x127ijk ietwat overdreven, toch ik ben ik er niet minder blij om dat ik dit een paar keer per jaar mag gaan doen. Aangezien jullie mijn naam dus wel vaker zullen gaan zien, zal ik mijzelf eerst even (kort) voorstellen.

Mijn naam is Bram van de Sanden. Momenteel studeer ik Human Resource Studies aan de Universiteit van Tilburg. Zo’n vier jaar geleden ontving ik een flyer van Ready To School: docenten gezocht! Ik besloot me aan te melden voor een kennismakingsgesprek en sindsdien werk ik met veel liefde en plezier bij RTS.
Ik begon met het geven van 1-op-1 bijlessen en vervolgens kwam ik bij de huiswerkbegeleiding terecht. Daarna ben ik een jaar vaste docent geweest op de vestiging Tilburg- Reeshof en ben ik tenslotte de Personeelszaken gaan doen, iets wat ik momenteel nog steeds doe.

Omdat het begin van het schooljaar altijd weer nieuwe dingen met zich mee brengt, wil ik het in deze blog gaan hebben over iets dat ook bij Ready to School helemaal nieuw is.
Afgelopen zomer werd er namelijk door ons voor het eerst een Summer School georganiseerd; leerlingen werden in één week klaargestoomd om het nieuwe jaar zo goed mogelijk te beginnen. Dit leek me een super leuk en nuttig concept en ik meldde me dan ook aan om mijn steentje bij te kunnen dragen.

Ik mocht twee leerlingen gaan begeleiden, waaronder Tom; hij had hulp nodig voor wiskunde.

Op een maandag in juli fietste ik voor het eerst naar hem toe. Het zonnetje maakte het die dag flink warm en het zwembad leek dan ook een heel verleidelijke optie, maar nee hoor, ik mocht les gaan geven! Hartstikke leuk natuurlijk, maar juist op deze dag kon ik wel wat beters verzinnen. Daarbij vreesde ik een nogal ongemotiveerde leerling aan te treffen. Het was namelijk midden in de vakantie en tsja, welke leerling heeft er dan zin om aan school te gaan werken?
Mijn eerste vraag aan Tom was dan ook of hij het erg vond dat hij die week met mij aan wiskunde zou gaan werken. Tegen mijn verwachting in was hij hier vrij (we moeten realistisch blijven) positief over. De week vorderde en ik begon het, ondanks de blijvende hoge temperaturen, zowaar leuk te gaan vinden. Tom bleek een jongen die zich er echt wel van bewust was dat hij de Summer School nodig had, maar die op zijn tijd ook wat minder serieus was. Als hij namelijk even geen zin had in de stelling van Pythagoras of in de lineaire vergelijkingen dwaalden we nog wel eens af. Ik kreeg dan vragen als ‘Bram, ben je familie van Ferry van de Zaande?’ (ehh..nee dat is een zingende pop) of ‘snapte jij dit vroeger wel?’ en opmerkingen van het kaliber ‘oké Bram, ik beschouw je vanaf nu gewoon ook als een vijftienjarige’. Het nuttige werd deze week dus met het aangename gecombineerd, iets wat ertoe leidde dat Tom aan het eind de stof goed snapte. De punten voor wiskunde zijn de eerste twee maanden van dit schooljaar dan ook flink verbeterd!
Terwijl ik me dus van te voren al afvroeg met wat voor leerling ik te maken zou gaan krijgen, zal dat waarschijnlijk voor Tom niet anders geweest zijn. Hij zal ook wel hebben gedacht; ‘oh man, waar zit ik een week lang mee opgescheept?’. Uiteindelijk waren we beiden heel erg positief over de Summer School. Een geslaagde eerste editie, als het je mij vraagt!
Hopelijk worden er het komende jaar dan ook meer van dit soort nieuwe en (verrassend) leuke projecten geïntroduceerd. Ik kijk er in ieder geval naar uit om mijn ervaringen bij Ready To School met jullie te gaan delen!

Bram

Voor vragen of opmerkingen kun je altijd mailen naar: bram@readytoschool.nl