Geschreven door Eva Geelen

Zeker slagen voor je eindexamen?! Dat wil iedereen toch. En het kan. Met de eindexamentraining van Ready to school gaat elke leerling optimaal voorbereid de eindexamens in. En met succes. Want vorig jaar slaagde 98% van alle deelnemende leerlingen. Dat terwijl leerlingen die bij Ready to school komen, juist met een steuntje in de rug nodig hebben voor hun eindexamen.

Hoe werkt eindexamentraining bij RTS?

Eindexamentraining bij RTS volg je per vak en duurt één dag per vak. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kies je of je voor één of meerdere vakken eindexamentraining doet. Bij RTS wordt in álle vakken eindexamentraining op mavo-, havo- of vwo-niveau gegeven en de training gaat áltijd door, zelfs wanneer je voor privéles kiest.

Per vak duurt eindexamentraining één dag en in die dag leer je genoeg om een voldoende voor je eindexamen te halen. Als de achterstand te groot is om de stof in één dag te leren, krijg je inzicht in wat je zelf nog moet doen en is het verstandig om een paar uur privéles te krijgen.

Wat doe je tijdens een dag eindexamentraining?

Voorafgaand aan de eindexamentraining maak je thuis een proefeindexamen voor het betreffende vak. Je ontvangt een persoonlijk examenboekje. ’s Ochtends krijg je theorieles over de belangrijkste en moeilijkste onderdelen, ’s middags kijk je zelf je eigen thuis gemaakte eindexamen na en meteen daarna maak je nog een eindexamen. Vervolgens krijg je gerichte aandachtspunten op maat mee, de tips en tops.

Ilse Baas, coördinator bij Ready to school, heeft jaren ervaring waarom dit zo goed werkt. ‘Leerlingen worden geactiveerd om zelf aan de slag te gaan, te reflecteren want op deze manier krijgen ze inzicht in wat ze goed kunnen en waar de kansen liggen om nog beter op te scoren. Om deze uitdaging aan te gaan, krijgen leerlingen heel persoonlijke tips en aanwijzingen mee. Dat sluit aan bij wat ze nodig hebben en nodigt ze vervolgens uit om in de voorbereidingen de puntjes op de i te zetten en tijdens de examens actief te blijven. Leerlingen worden dus bewuster en bekwamer. Onze begeleiders trainen we in deze activerende rol waar de vraag:”Wat heb jij nodig om te slagen?” centraal staat. Daardoor kunnen wij voor ieder vak vakinhoudelijke begeleiding geven.

Ervaringen leerling

Oud-leerling Bas W. van het Theresia-lyceum in Tilburg volgde vorig jaar eindexamentraining bij RTS voor de vakken wiskunde B en scheikunde op VWO-niveau. Het Theresialyceum organiseerde vorig jaar (net als dit jaar) de eindexamentraining op school.

Bas: ‘Ik heb er veel aan gehad, het heeft merkbaar geholpen. We zaten voor beide vakken met een klein groepje leerlingen. Er werd veel stof geoefend en op basis daarvan kon de begeleider van Ready to school snel zien waar onze vragen zaten. Daar heeft hij vervolgens les over gegeven en daarna gingen we weer oefenen. Het biedt echt veel verdieping, veel details, veel persoonlijke aandacht voor je eigen vragen. En dat een hele dag. Als extra. Buiten de reguliere lessen om, daar heb je echt wat aan. Ik vond het daarom best leuk, want je hebt echt een super voldaan gevoel aan het eind van de dag. Je hebt niet alleen het gevoel dat je veel geleerd hebt, maar ook dat je weet wat je nog moet doen. Daardoor ga je veel zekerder je eindexamen in.’

Trots op resultaat

En Bas mag trots zijn op het resultaat. Want waar hij met de Kerst nog een 5,1 stond voor wiskunde B haalde hij voor het centraal eindexamen maar liefst een 6,7. En in zijn huidige studie ICT heeft hij nog dagelijks profijt van de goede wiskunde basis. Ilse Blauw: ‘Daar doen we het uiteindelijk voor. Leerlingen die zeker zijn van wat ze kunnen en dat ook onder druk kunnen laten zien.’