Geschreven door Eva Geelen

En dan zit je op Facebook te kijken en zie je ineens het bericht voorbijkomen dat Ready to school twaalf jaar bestaat! Ongelooflijk, ik kan me nog goed herinneren dat ik er voor de eerste keer kwam. Dat is afgelopen januari precies vijf jaar geleden met mijn oudste dochter. Die had bepaald geen stabiele schoolcarrière. Ze was blijven zitten in 3 vwo en daarna overgestapt naar 4 havo. Haar kerstrapport op 4 havo telde boven de streep helaas maar twee voldoendes. Toen sloeg de paniek bij mij wel een beetje toe, want ja, wat doe je dan?

Onder protest

Dan ga je naar Ready to school dus. Onder zwaar protest, want ze zag het helemaal niet zitten, vond het voor nerds en je had daar helemaal niets aan. Toch heb ik toen doorgezet en ook uitgelegd: ‘Met twee voldoendes zal je niet overgaan maar ik wil toch dat je wel je best blijft doen. Anders doe dadelijk je drie jaar achtereen eigenlijk niks serieus voor school. Dat is niet goed.’

Telefoontjes

En dus ging mijn oudste dochter met een flinke portie tegenzin twee keer per week naar Ready to school. Ze volgde er huiswerkbegeleiding en bijles. Het liep niet echt soepeltjes moet ik zeggen. Ik kreeg om de haverklap telefoontjes en mailtjes van Ready to school dat ze er niet was of niks uitvoerde. Motivatie was wel een dingetje. Zo smoothly als dat nu gaat met WhatsApp en de Ready to school-app was dat toen allemaal nog niet. Ready to school zat toen nog op de Waterhoefstraat in een klein gebouwtje met minder uitstraling dan de huidige locatie. Wat wel hetzelfde is gebleven is de wijze waarop Ready to school maatwerk levert; ook toen al gingen we twee keer per jaar op monitorgesprek en vertelde Ilse hoe het ervoor stond, wat goed ging en wat niet goed ging.

Heb er niks aan

En mijn dochter klaagde maar: ‘ik doe helemaal niets daar, we maken alleen maar samenvattingen. Ik heb er helemaal niks aan en ik wil er niet heen.’ Dus gingen alle betrokkenen er eigenlijk vanuit dat ze opnieuw zou blijven zitten. Met haar werkhouding, of het ogenschijnlijke gebrek eraan kon dat ook eigenlijk niet anders. Ze spijbelde veel en al die tijd dacht ik alleen maar: ‘ik moet haar op school zien te houden, ze moet geen uitvaller worden’. En dus moest ze van mij naar Ready to school blijven gaan.

Toch over

De verbazing was dan ook compleet toen we tegen de zomervakantie een telefoontje van het Odulphus kregen. Van slechts twee vóldoendes was ze stiekempjes naar twee ónvoldoendes gegaan en zodoende kon ze gewoon over. Iedereen heel blij natuurlijk, zijzelf vooral.

Samenvattingen

En toch wilde ze na de zomervakantie niet terug naar Ready to school. ‘We maken alleen maar samenvattingen’, zei ze. U snapt, ik heb haar toch teruggestuurd, want ik vond het verschil in prestaties toch te groot om het op een andere manier te kunnen verklaren. Kennelijk slaagt Ready to school erin om leerlingen aan het werk te zetten op een manier die zij zelf niet echt als werken ervaren. En dat vond en vind ik toch wel heel knap van Ready to school.

Ontwikkeling

Uiteindelijk is het toch goed gekomen met mijn oudste dochter. Ze heeft met hulp van Ready to school gewoon haar havodiploma gehaald (zelfs zonder herexamens) en is inmiddels aan het werk. En net zoals zij is uitgegroeid tot een jonge volwassene waar ik trots op ben, zo heeft ook Ready to school zich ontwikkeld tot een volwassen en professionele organisatie. Er werken inmiddels 450 jongerenexperts om bijles,  huiswerkbegeleiding en examentraining te geven aan talloze scholieren. De jongerenexperts worden continue getraind om het beste uit zichzelf en uit de scholieren die zij begeleiden te halen. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen in Brabant en de hoofdvestiging de Rooi Harten is natuurlijk een inspirerende locatie. Ready to school heeft bepaald niet stilgestaan de afgelopen twaalf jaar.

En trouwens over inspireren gesproken: ik ben zelf laatst opnieuw met een opleiding begonnen. Het viel niet mee, met de neus in de boeken en alles onthouden. Dus ik ben ook maar samenvattingen gaan maken. En ik weet inmiddels uit eigen ervaring: het werkt echt!