Geschreven door Ilse Baas

De proefwerkweken komen er weer aan! Dit zijn altijd spannende tijden voor onze leerlingen: in 1 week worden ze voor elk vak getoetst. Dit betekent dat er bij ons extra hard gewerkt gaat worden. Want wij willen natuurlijk ook dat de leerlingen deze dagen zo goed mogelijk doorkomen!

#Proefwerkchallenge

We gaan de leerlingen op de huiswerkbegeleiding vragen mee te doen aan een proefwerkchallenge. Bij een challenge hoort een beloning waar je blij van wordt. Waar worden onze leerlingen blij van? Van een gratis bioscoopavondje! Daarom nemen we hen na de proefwerkweken allemaal mee naar de film.

Goede voorbereiding is het halve werk

Wij zien leren voor een proefwerk als verschillende fases: voorbereiden – toetsmoment – reflecteren. In deze challenge vragen we hen om in de voorbereidingsfase na te denken over het cijfer dat ze willen halen voor hun proefwerk. Vragen daarbij zijn: ‘Waarom wil je dit?’ , ‘Is dit reëel en waarom?’ en ‘Ben je tevreden over je eigen voorbereiding?’. Wij kiezen deze aanpak zodat bij de leerlingen de bewustwording en inzet worden vergroot tijdens de voorbereidingen. Daarnaast vergroot hun zelfvertrouwen wanneer zij nadenken over wat ze ervoor hebben gedaan. Zet ‘m op!

Moments of truth

In de toetsweek komen leerlingen elke dag bij ons. Na het ‘moment van de waarheid’, het toetsmoment, komen ze bij ons om weer te ‘studiebollen’ voor de volgende dag. We proberen onze openingstijden zoveel mogelijk aan te laten sluiten aan de schooltijden van de leerlingen. Ook onze 2-uurs regel is even niet meer aan de orde: ze gaan naar huis als ze genoeg zelfvertrouwen hebben, genoeg geleerd hebben, en overhoord zijn voor de toets van morgen. Welcome in our study space!

Reflectie en beloning

Na het proefwerk bespreken we het behaalde cijfer. De leerlingen leren hierdoor reflecteren: wat ging er goed en wat kan er beter. Dit kunnen ze meenemen naar hun volgende proefwerkweek. Leerlingen krijgen door deze challenge inzicht in hun persoonlijke ontwikkeling op een leuke manier die bij hen past, zodat dit hen motiveert om extra inzet te tonen. We sluiten deze leerperiode dan ook gezellig af. Let’s go to the cinema!

Support

Onze docenten zijn de coaches die voor (onder andere) de mental support zorgen tijdens deze proefwerkweken. Om hen hierin te trainen, organiseren we op dinsdag 11 november om 19:30 uur een interessante “Focus&aandacht” docenttraining @ Rooi Harten in Tilburg. Docenten: meld je massaal aan via het event op onze docentenfacebook. See you there!