Geschreven door Ilse Baas

Ready To School opende donderdagavond 3 juli haar kloosterdeuren voor de allereerste ‘Parent Night’! Speciaal voor de ouders van de leerlingen die het afgelopen jaar op de huiswerkbegeleiding zaten in Tilburg Centrum. Lees hier het verslag!

 

Interactieve avond

Deze avond stond in het teken van het delen van kennis en ervaringen. We hebben een fantastisch jaar gehad en we vonden het fijn om ook eens de ouders bij ons te verwelkomen. Hun kind heeft [vooral de laatste weken van het schooljaar tijdens de proefwerkweek] ontzettend veel uren bij ons doorgebracht en zo krijgen ouders toch ook een beetje mee waar hun kind nu vaak na schooltijd zit. We begonnen met een klein voorstelrondje en daarna werden de ouders gesplitst in 3 groepen. Ze mochten op flip-over vellen hun associaties bij de woorden ‘motivatie’, ‘school’ en ‘puberteit’ opschrijven.

 

“Ik wandel een pad, Ipad”,
“Alles stom vinden, vooral wat ouders zeggen” en
“voor wie maak ik huiswerk?”

 

zijn onder andere een greep uit gedachten die werden genoteerd. Tijdens mijn presentatie over ‘het puberbrein’ refereerde ik zo nu en dan terug naar deze uitspraken en hier ontstonden leuke en interessante discussies over. Het bleek dat veel ouders ontzettend veel weten over hun puberende tieners. Gelukkig maar!

Onze jongerenexperts Tim & Yvette

Tim Steketee en Yvette de Kruyf zijn twee vaste gezichten van het docententeam die voor de leerlingen klaarstaan. Vakinhoudelijk enorm sterk, maar naast deze belangrijke kracht hebben zij ook een band met de leerlingen opgebouwd. Zo heerst er veiligheid, rust en natuurlijk ook een stukje gezelligheid bij ons op de huiswerkbegeleiding.

 

VO-structuur

Yvette heeft van de verschillende onderwijsniveaus VMBO-HAVO-VWO in kaart gebracht wat de belangrijkste kenmerken per leerjaar zijn. Elk hoger jaar waar een leerling in terechtkomt betekent een stukje meer zelfstandigheid. Stap voor stap komen er minder toetsmomenten, zodat de eigen verantwoordelijkheid in de weg er naar toe steeds belangrijker wordt. Zo tellen SE’s (schoolexamens) op de havo en het vwo al vanaf de 4e mee, terwijl velen dan nog niet echt bezig zijn met hun CE (centrale eindexamen). Op het VMBO is leerjaar 2 al heel belangrijk, omdat leerlingen in dit jaar de sectorkeuze al moeten gaan maken in de loop naar hun voor-examenjaar. Ondanks dit wordt dit jaar ook wel vaak gezien als de ‘geen zin fase’.

 

Wat is huiswerkbegeleiding

Tim heeft de vraag ‘Wat is huiswerkbegeleiding?’ toegelicht en beantwoord. Naar ons idee bestaat huiswerkbegeleiding uit:
– Inhoudelijke hulp voor school
– Plannen en organiseren
– Opvoeden?

Dit is best wel kort omschreven, maar het raakt wel de kern. Daarnaast zijn wij altijd bezig om onze begeleiding aan te passen op de hulpbehoefte van de leerling zelf. Dat kan bij de ene leerling zijn het écht tijd steken in plannen, maar bij de ander kan de focus veel meer op ‘hoe haal ik dan die voldoende voor wiskunde’ zijn.

Waarom staat er nu een vraagteken achter het woord opvoeden? Naast het feit dat huiswerkbegeleiding draait om vakinhoudelijke hulp en hulp met plannen en organiseren zien wij onze leerlingen elke keer 2 uur. We lieten de ouders een kleine vragenlijst invullen om te kijken of zij een beetje hetzelfde beeld van hun kind hebben als dat wij hebben. Wij hadden de vragenlijst namelijk ook ingevuld over hun kind. Nadat zij onze 15 stellingen hadden ingevuld, kregen ze het ingevulde formulier over hun kind van ons erbij. Zo konden ze dit vergelijken met hun eigen antwoorden. Hier een paar voorbeelden van de stellingen:

 

Mijn kind is altijd op tijd vs. Mijn kind komt eerder of later
Mijn kind leert zelfstandig vs. Mijn kind heeft veel hulp van de docenten nodig
Mijn kind laat zijn tafeltje netjes achter vs. Mijn kind denkt ach, dit wordt toch wel opgeruimd

 

Dit leverde wederom erg leuke reacties op en sommige ouders moesten toch bekennen dat zij hun kind iets negatiever inschatten dan dat wij dat doen.

 

Feedbackloesje

Uiteraard leren wij ook elke dag en wilden we graag de meningen van de ouders horen. Wij kunnen heel veel met de antwoorden op vragen als ‘wat vindt uw kind van de huiswerkbegeleiding’, ‘moet u uw kind zelf nog helpen en zo ja, is het een optie om hem/haar vaker naar de hwb te laten komen?’’ en ‘wat vond u van deze avond?”

Voor de ouders die erbij waren: Bedankt voor deze informatie en voor jullie komst op de Parent Night van Ready To School. Hier volgen nog enkele tips, ook naar aanleiding van jullie feedback.

 

3 gouden tips

Tip 1: “Voorkomen is beter dan genezen”

De eerste tip van de avond aan ouders was – mocht hun kind er nog niet klaar voor zijn om het alleen aan te kunnen – om hun kind een goede start te gunnen. Het zou zo fijn zijn als ze met een mooi eerste rapport thuiskomen en van ons het advies kunnen krijgen om het vanaf dan thuis zelf te kunnen. Liever dat, dan de situatie andersom.

Tip 2 : “Wees ook trots op uw kind”

Naar aanleiding van de vragenlijst merkten sommige ouders op dat zij hun kind iets negatiever inschatten dan hoe wij dat doen. Wij proberen niet alleen het succes, maar ook de uitdaging te benadrukken: door complimenten en aandachtspunten mee te geven. Met andere woorden: we stimuleren de leermotivatie naast de prestatiemotivatie. Meer nadruk op prestaties kan doorslaan in een ongezonde competitie. Ready To School draagt daarom uit om met het kind de verbinding te zoeken en waardering te uiten. Wees daarom ook trots op uw kind.

Tip 3: ”Ervaar het ook”

Ready To School biedt de eerste week van september een gratis proefweek huiswerkbegeleiding aan voor nieuwe leerlingen, neem met hiervoor vrijblijvend contact met me op (ilse@readytoschool.nl). Hierbij een mooie reactie van een betrokken ouder over hoe zij met haar dochter thuis praten over de huiswerkbegeleiding:

 

“Mama, het klinkt misschien gek, maar ik vind het zóó fijn bij de huiswerkbegeleiding”.
– Floor

“Ze voelt zich heel erg vertrouwd bij Ilse, Tim en Yvette. Ze heeft het gevoel dat ze alles kan vragen”.
– Moeder van Floor

 

** Inspiratie

Veel informatie van deze avond is geïnspireerd op de volgende boeken:
– “Puberbrein Binnenstebuiten – Wat beweegt jongeren van 10 tot 25 jaar?” – auteurs: Huub Nelis & Yvonne van Sark
– “Over de Top – Haal het allerbeste uit jongeren” – auteurs: Huub Nelis & Yvonne van Sark
– “De 5 talen van de liefde van pubers” – auteur: Gary Chapman

En ook op de trainingen die wij als team volgen via Youngworks.

Vader Merijn   presentatie10