Geschreven door Eva Geelen

Hard aan het werk en de blik naar voren gericht, dan denk je als 5 Vwo’er al na over een vervolgopleiding. Tenminste als je als ouder geluk hebt, wel. Zo ook Jongste Dochter; die zit vól plannen voor na die saaie middelbare. En, heel fijn, ze weet al wat ze wil. Geneeskunde, geneeskunde of anders toch maar geneeskunde. Daar heeft ze het al járen over dus dat moet het worden.

Tunnelvisie
Maar ik, als overbezorgde of misschien realistische moeder, vind het toch nodig dat ook andere opties in overweging worden genomen. Tunnelvisie is immers nooit goed en ja, met medicijnen ligt de lat ook wel erg hoog. Stel dat ze uitgeloot wordt, of erger nog, het niet aankan. Natuurlijk leert ze bij Ready to school hoe ze haar werk moet plannen en leert ze leren, maar toch. En dus gaan we naar de Onderwijsbeurs Zuid-Nederland in Eindhoven want met het maken van een goede weloverwogen studiekeuze kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Workshop voor ouders
In een tjokvol beursgebouw waar duizenden studenten en hun ouders door elkaar krioelen, weet Jongste Dochter uiteraard feilloos waar ze heen wil. Naar de stand van de Radboud Universiteit, want ze wil het liefst in Nijmegen gaan studeren. Maar ondertussen heb ik als goede moeder ook zo mijn wensen. Er is namelijk een workshop ‘Ouders als studiekeuzecoach’. Deze suggestie wordt met grote hilariteit onthaald. Want ja, als ouder wéét je toch hoe je je kind moet begeleiden, dat ze dáár zelfs een workshop voor hebben, is voor mijn 16-jarige duidelijk een brug te ver.

Beurs exporteren naar België
En dus gaan we naar de stand van de Radboud Universiteit, waar we ons door een mensenmassa heen moeten worstelen. Het oorverdovende geroezemoes maakt een gesprek niet echt prettig en dus besluiten we naar het nabijgelegen standje van het Belgische ministerie voor Onderwijs te gaan.

We horen veel nieuwe dingen: de beurs blijkt te exporteren naar België, kamers en collegegeld zijn er aanzienlijk goedkoper en de kwaliteit van het onderwijs is er minstens even hoog, zo niet hoger. En voor Jongste Dochter nog beter nieuws: er is in België geen loting voor geneeskunde maar een toelatingstoets. Iedereen die de toets haalt, mag instromen. En 98% daarvan háált de opleiding. Want in België is het systeem erop gericht dat iedereen die instroomt de opleiding ook haalt. Terwijl bij ons in Nederland de selectie niet aan de poort maar tijdens het eerste jaar plaatsvindt.

Ondertussen wordt het rustiger en doen we nog een rondje beurs. Ik in de hoop ergens mijn workshop tegen te komen met als subdoelstelling dat we, al lopende, langs een niet-geneeskunde opleiding komen die tóch de belangstelling van Jongste Dochter trekt.

Loslopende student
Maar helaas, dat zit er niet in. Want al snel spot ze een loslopende student Geneeskunde. Jongste Dochter eropaf. In het begin een beetje verlegen, schuifelend, oogcontact een beetje mijdend stelt ze haar vragen. En wat is mooi om echte passie te zien, de bereidheid om hard te studeren; het verlangen naar een wereld die je nog niet kent, maar waar je zo graag deel van uit wil maken. Ik zie die passie in beiden, zowel in de student als bij Jongste Dochter. Hij ervaren, want derdejaars; zij popelend want pas in 5 VWO. Ik heb het idee dat ze de passie voor dit vak zelfs bij elkáár zien. Jongste Dochter fleurt helemaal op als hij vertelt dat je in het eind van het eerste jaar met een groepje studenten een echt lijk krijgt dat je in een week tijd helemaal gaat ontleden. Ik zie blikken van herkenning over en weer gaan. En ik besluit die workshop maar te laten zitten. Volgens mij gaat ze dit gewoon doen!

Interesse in bijles, huiswerkbegeleiding of 1 van onze trainingen?

Biografie
Eva Geelen is alleenstaande moeder van twee dochters. Haar oudste van 20 jaar deed HAVO op het Odulphus lyceum in Tilburg en Jongste van 16 jaar doet op dezelfde school VWO). Ook oudste dochter ging naar Ready to school. En hoewel oudste dochter iets minder enthousiast was, heeft ook zij aantoonbaar baat gehad bij RTS. Dit schooljaar houdt Eva voor RTS een blog bij over haar rol als moeder in de schoolcarrière van haar dochters.