Geschreven door Ilse Baas

Afgelopen maanden zijn wij van start gegaan met online bijles. Ideaal als je wat verder van elkaar af woont en/ of direct hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je dezelfde week nog een toets hebt.

Bijles

Leerlingen volgen bij ons om verschillende redenen bijles. Af en toe is dat omdat ze wat onzeker zijn of ongemotiveerd zijn. Gelukkig zien we vaak dat leerlingen het vak gewoonweg niet begrijpen en daardoor niet goed weten waar ze moeten beginnen bij het leerwerk of maakwerk. En dat is eigenlijk wat iedereen meemaakt op het moment dat je iets nieuws leert. Leren is je hersenen trainen en soms gaat het nu eenmaal iets beter dan andere keren. Want op de momenten dat het iets minder makkelijk gaat, word je uitgedaagd. Iedereen maakt hier en daar fouten. Het is alleen wel zo prettig als dit bij het huiswerk maken gebeurt en zo min mogelijk tijdens een toets. Tijdens de bijles wordt de inhoud nogmaals persoonlijk uitgelegd en de niet goed gemaakte opgaven worden verbeterd.

Waarom online

We proberen binnen 5 werkdagen de eerste bijles te regelen. Tot nu toe lukt dit zelfs binnen 3 werkdagen. Maar soms moeten we ook vanwege de afstand of de wens om direct te starten, op zoek gaan naar een innovatieve oplossing. Ready to school is daarom gestart met online bijles. Melissa en Kostek delen graag hun ervaringen.

Ervaring Melissa (RTS begeleider – Frans)

melissa

Mijn naam is Melissa en sinds eind vorig jaar mag ik voor Ready to School werken. Na een aantal leerlingen op het basisonderwijs te hebben

geholpen heb ik in juni vorig jaar een training gegeven aan vier eindexamenkandidaten op het vwo. Begin dit schooljaar werd ik gevraagd om bijles te geven aan twee leerlingen van het middelbaar onderwijs. Deze leerlingen hadden hulp nodig met Frans, één van mijn eindexamenvakken. In overleg met beide jongens hebben we besloten de bijlessen online te gaan doen, omdat ik zelf in Breda woon en deze leerlingen in Tilburg. Meteen na de eerste les was het duidelijk dat dit heel goed gaat. Ik kan meekijken via een gedeeld scherm en we praten via de microfoon en de chat. Het is altijd even afwachten hoe een nieuwe bijles gaat, maar dit gaat prima!

Eén van de jongens heeft soms nog wel wat moeite met het feit dat we niet in dezelfde kamer zitten, vooral als er in de les stof is uitgelegd op papier. Gelukkig kunnen we dat goed oplossen als hij zijn scherm deelt en mij mee kan laten kijken met wat hij op de computer doet. Hopelijk kan ik in de toekomst nog meer leerlingen online helpen.

Ervaring leerling (Kostek – Frans)

Sinds een tijdje krijg ik online bijles van Melissa. Het is handig dat we via de Cloudfunctie in de aangemaakte gedeelde folder beide de documenten voor ons hebben. Ze kan me heel goed helpen. Omdat ik al in de 5e zit heb ik veel projectwerk en presentaties met Frans, en die delen we dan ook. Die checken we dan heel makkelijk. Soms kijkt ze zelfs buiten de lestijd om nog voor me na! Verder is online bijles handig als je ver uit elkaar woont, want nu hebben we geen lange reistijd en reiskosten meer. Ik heb momenteel nog geen punten terug, maar heb er een heel goed gevoel over. Frans blijft gewoon niet mijn favoriete vak!

Interesse in bijles >> ontvang je 1e bijles gratis

bannerbl