Geschreven door Michelle Opstal

Keuzes: iedereen wordt er dagelijks mee overspoeld. Het begint meteen bij het ontwaken: opstaan of toch nog even snoozen? Gevolgd door mijn favoriete keuze van de dag: “What to wear today?”. Keuzes maken is zo’n groot onderdeel van het dagelijks leven dat we er (gelukkig!) vaak niet teveel bij stilstaan. Stel je voor dat je alle voor- en nadelen bij iedere keuze moet gaan afwegen, dan ben je al snel uren verder. Toch sta je er wel degelijk even bij stil. Het feit dat er op steeds meer vlakken steeds meer keuzes bijkomen is dus ook zeker niet altijd positief. Het proces van het kiezen duurt langer en je bent niet altijd gelukkiger met de uitkomst. Wanneer ik bijvoorbeeld naar de Albert Heijn ga om een pot pindakaas te kopen heb ik tegenwoordig keuze uit 25 soorten. Jawel, vijfentwintig! Ik moet naast het bedenken of ik een kleine of een grote pot wil, ook nog bedenken of ik met of zonder nootjes wil. En welk type nootjes dan? Wil ik gewone, light of biologische (ja, het bestaat) pindakaas? Als ik daar allemaal uit ben dan moet ik ook nog een merk kiezen….:S. Ik wilde gewoon wat pindakaas op mijn brood.

Thank you for shopping face downAls je hier bij stil staat is het niet gek dat we af en toe keuzemoe zijn. En dat niet alleen, onze gemaakte keuze kan ook nog eens meer spijt opleveren; want als mijn AH excellent cashewnoot pindakaas nou niet lekker is, dan baal ik als een stekker! Heb ik er zo lang over nagedacht en dan kies ik nog de verkeerde!

Stel je nou eens voor dat je iets moet kiezen wat echt heel belangrijk is, zoals het maken van een studiekeuze. Een keuze waarbij er niet alleen heel veel mogelijkheden zijn, maar waar ook je hele toekomst vanaf kan hangen. En één waarbij iedereen om je heen nieuwsgierig meekijkt en je met verschillende adviezen overlaadt. Lastig!

Omdat wij weten hoe moeilijk het voor veel jongeren kan zijn om te kiezen, en voor ouders om hun kind te helpen kiezen, organiseren wij op maandag 22 september – in samenwerking met KickStart Studiekeuze –  een ouderavond om hen hierbij te ondersteunen. Daarnaast is er voor de jongeren de mogelijkheid om op 23 oktober deel te nemen aan de KickStart Studiekeuzedag waar zij er na een hele trainingsdag achter kunnen komen welke studie het beste bij hen past. Veel succes met kiezen!

En voor de mensen die het nu echt niet meer weten: altijd mét nootjes. 😉