Geschreven door Eva Geelen

In mijn vorige blog stipte ik de onlangs gelanceerde Ready to school- app al even aan. Toen was de app nog té kort in de lucht om er al echt ervaring mee op te kunnen doen. Nu ruim een maand later is dat wel het geval. Tijd dus om er in dit blog uitgebreid op in te gaan. Door de enorme opkomst van apps ontstaat er voor gebruikers een continue interactie met verschillende stukjes van je leven. Ready to school haakt met deze app dan ook in op een brede maatschappelijke trend.

Grotere rol
Want die trend is er onmiskenbaar. Apps spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en die rol zal alleen nog maar toenemen. Natuurlijk heeft iedereen apps op zijn tv en kijk je zo films en series op momenten dat het joú uitkomt. Maar ook mijn jaarlijkse cv-ketelcontrole is bijvoorbeeld vervangen door een app die automatisch storingen uitleest en doorsluist naar het verwarmingsbedrijf. Handig, want nu hoef ik niet meer thuis te blijven voor een mijnheer die alleen maar een beetje de cv-ketel stofzuigerde. En het internet dringt steeds dieper door in onze huizen en levens. Soms letterlijk. Zo wordt momenteel gewerkt aan een app waarin je zelf invoert welke vaste producten er in je koelkast staan. In de koelkast zit een sensor die constateert dat bijvoorbeeld het pak halfvolle melk niet teruggezet wordt. De sensor meldt dit aan de app en de app geeft het door aan bijvoorbeeld Albert Hein die automatisch een pak halfvolle melk bezorgt.
In de gezondheidszorg nemen de apps helemaal een gigantische vlucht. Je nota’s kun je handig uploaden naar je zorgverzekering. En natuurlijk kennen we allemaal de huis-tuin-en keuken-apps die lichaamsfuncties monitoren zoals een stappenteller en een hartmeter. Maar het gaat verder: er is een app voor suikerpatiënten die het suikergehalte meet en direct aan jouw arts in het ziekenhuis doorgeeft en er is een soort QR-scanner app die meet of bepaalde onrustigheden op de huid, huidkanker kunnen zijn.

Ook het onderwijs appt mee
Logisch dus dat ook het onderwijs aan de app is. De bekendste app binnen het onderwijs is waarschijnlijk wel magister. En ook die app neemt een steeds grotere rol in. Zo kreeg ik onlangs een e-mail van Odulphus dat er voortaan geen tussentijdse papieren rapporten meer worden verstrekt omdat deze geen toegevoegde waarde zouden hebben. Toch wel even slikken hoor. Zo’n papieren rapport heeft voor mij wel degelijk meerwaarde als een soort officieel ijkmoment. En wat het uitblijven van het papieren rapport betekent voor de (lucratieve) vaste gang naar grootouders moet ook nog maar blijken, maar daar heeft Odulphus waarschijnlijk geen boodschap aan.

Beter zicht
En hoewel een app voor mij dus niet een rapport zou moeten vervangen, is het wel een prachtig hulpmiddel om juist processen inzichtelijk te maken. En dat doet de Ready to school-app heel mooi. Door de dagelijkse dagrapportjes heb ik veel meer dan voorheen zicht op wat dochterlief doet op huiswerkbegeleiding. Ik weet met welke vakken ze bezig is geweest en vooral ook hoe dat gaat. Ik lees waar ze tegen opziet en waar ze onzeker over is. En ook of dat laatste wel of niet terecht is. Het is een hele nieuwe ervaring om te merken hoe die paar regeltjes tekst op de vaste Ready to school-dagen zoveel meer betrokkenheid en inzicht verschaffen in het leerproces van mijn kind.

Ingelogd blijven
Verder is de Ready to school app natuurlijk heel aantrekkelijk qua vormgeving en gemakkelijk in gebruik. Niet meer achter de computer kruipen en dat lastige gedoe met inloggen in het ouderportaal, nee in deze app, blijf je 24/7 ingelogd. Dus heb je de gegevens altijd bij de hand. Ook leuk: als dochterlief naar huiswerkbegeleiding is geweest, hoor ik het signaaltje van het dagverslag meestal al bliepen nét voordat zijzelf haar fiets tegen de gevel parkeert. Op die manier lees ik al hoe het ging nog voor ze haar jas goed en wel uitheeft. Zeker als je zelf een drukke dag gehad hebt, maak je dan toch net wat makkelijker de aansluiting. Bijvoorbeeld omdat je weet dat ze ‘moe was en zich niet goed kon concentreren’.

Natuurlijk zijn er nog wat kinderziektes zoals het feit dat de app consequent opent in het fotoalbum. Maar gelukkig is de app dermate gebruiksvriendelijk dat dat geen enkel probleem is. Ook wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van functies van de app; zo kun je straks ook afmelden en ruilen via de app. Heel handig allemaal, dus wat mij betreft; een hele goede zet, Ready to school!