Geschreven door Ilse Baas

Vorig jaar hadden we onze ‘bring a friend actie’ tijdens de toetsweek. Verschillende leerlingen namen toen hun maatje mee naar Ready to school om samen flink aan school te werken. Ook dit jaar mogen onze leerlingen weer een klasgenoot, vriendje of vriendinnetje meenemen. Bring a friend2.0! Maar wat gebeurt er als huiswerkbegeleiding zó goed bevalt? Dan ontstaat er een heuze vriendenkliek! Michel raadde Ready to school aan bij zijn vrienden Sjors, Emiel, Giel en Bram. Want het motto “Im too cool for school” kan natuurlijk écht niet meer..

Michel vertelt zijn Rts-verhaal: “Toen ik hier ruim een jaar geleden binnenkwam had ik 12 verliespunten. Ik werd hier hard aan het werk gezet en ik ging toch nog op het nippertje over naar 4 havo. Inmiddels haal ik goede punten. Nu begin ik op tijd aan de dingen die ik af moet hebben. Als ik nu een toets heb, dan hoef ik bijna niet meer te leren. Ik heb in de periode ervoor aan het huiswerk gewerkt en dat scheelt een hoop. Ik hoef er niet 1 dag van tevoren achter te komen dat ik het nooit meer ga redden! Ik heb hier een rustige werkplek en hier word ik minder afgeleid dan thuis. Thuis kijk ik steeds op mijn mobiel, kijk ik YouTube-filmpjes en doe ik andere dingen. Toch heb ik wel geleerd om hiernaast ook thuis dingen voor school te doen, ik zit hier niet elke dag en ik moet ook zelf werken. Huiswerkbegeleiding zorgt er trouwens ook voor dat mijn moeder minder gestresst is. Zij maakt zich nu minder zorgen om mij.

Vervolgens wist hij dat sommigen van zijn vrienden er niet goed voor stonden. Hij vertelde hen dat huiswerkbegeleiding van Ready to school hem echt helpt en dat het de moeite waard is om eens mee te gaan. Bij onskan een nieuwe leerling altijd een gratis proefles volgen: eerst zelf ervaren, dan beslissen. Michel zei tegen hen: “Wat je hier in 2 uur doet, red je nooit om thuis te doen.” En zo kwamen er ineens 4 jongens bij!

icoon_#_groen1_Readytoschool HELP-alert!!

Na alle 5 jongens gesproken te hebben, viel het mij op dat ze allemaal hetzelfde zeggen over ‘waarom het thuis niet lukt’:

Thuis doe ik mijn huiswerk of ‘snel snel’ of ‘helemaal niet’.”
“Op een vrije middag is de kans niet heel groot dat ik huiswerk ga maken.”
“Thuis heb ik vrijheid en word ik niet gecontroleerd.”
“Thuis zijn er genoeg andere dingen om me af te leiden, zoals een serie kijken, afspreken met vrienden en mijn mobiel.”
“Als ik niet naar Rts zou gaan, dan zou ik nauwelijks tot geen huiswerk maken. Misschien zou ik dan zelfs niet zijn overgegaan.”
“Ik denk er thuis wel aan om aan school te werken, maar dan doe ik het toch niet.”
“Wat ik thuis in 4 uur tijd nog niet eens af krijg, doe ik hier in 10 minuten.”
“Als ik echt een toets had, dan leerde ik wel, maar kwam ik om het kwartier naar beneden toe omdat ik geen zin meer had.”

icoon_#_groen1_Readytoschool Waarom lukt het hier dan wel?

Alle 5 de jongens zeggen dat het stimuleert dat er hier zoveel anderen om hen heen zitten die ook met school bezig zijn. Die zijn ook heel de tijd aan het werken, dan is het gek als ze niks zouden doen. Emiel zegt dat hij hier echt de tijd neemt om alles af te maken. Sjors geeft aan dat het hem ook rust geeft: “Vrijwel altijd als ik thuiskom van huiswerkbegeleiding, dan mag ik ook leuke dingen doen van mijn ouders, want dan ben ik klaar met mijn huiswerk. Nu plan ik de leuke dingen om de huiswerkbegeleiding heen.” Giel zegt dat het ‘hier anders voelt dan op school’. “Leraren op school zijn soms niet zo aardig, en hier is iedereen wel aardig. Ze zijn hier jong, het is een frisse omgeving, ze snappen mij en laten mij hier meer in mijn waarde. En als ik iets niet weet, word ik ook goed geholpen.” Bram zit hier pas 2 weekjes: “Ik hoorde van Michel dat er hier gewerkt wordt, en dat er in de pauze ook gewoon lol is. Wat ik tot nu toe al heb geleerd is om je voor een langere tijd op huiswerk te concentreren. Dit heb ik straks ook nodig op mijn eindexamen!”

icoon_#_groen1_ReadytoschoolNieuwe motto’s?

Ik vroeg hen of hun oude motto “I’m too cool for school” veranderd kon worden naar een nieuw motto. Dit werden vooral hele grappige quotes die ik graag met jullie deel:

icoon_#_groen1_Readytoschool I’m cool @ Ready to school!
icoon_#_groen1_Readytoschool Geen stress door Rts-bijles!
icoon_#_groen1_Readytoschool Ready to school makes homework cool!
icoon_#_groen1_Readytoschool Niet meer eigenwijs tegen het onderwijs!
 icoon_#_groen1_Readytoschool Ik hoef niet te balen, want door Rts ga ik het schooljaar halen!
 icoon_#_groen1_Readytoschool I’m feeling flex! Want na Rts ben ik relax!

Heel onze vriendengroep weet dat we op huiswerkbegeleiding zitten.

Graag bedanken wij Michel voor zijn positiviteit over Ready to school. Hij ontvangt van ons een leuk boek, ‘Puberleaks’. Deze is ook leuk voor ouders om te lezen, want hoe denkt een 15-jarige puber nu écht?!