Geschreven door Michelle Opstal

Ready To School op weg naar de puberteit

Reikhalzend kijken velen weer uit naar de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van Ready to school. We noemen hem voortaan maar gewoon ons Ready. En ja hor net na Kerstmis kwam de uitnodiging binnen. Mama Michelle en papa Bob hadden weer een mooie uitnodiging gemaakt. Het zou een topfeest worden met leuk entertainment. Deze keer geen speurtocht, hutten bouwen of zwemmen, maar wel twee ‘special guests’. En ook tante Ilse zou een hoofdrol spelen.

Wat altijd een beetje verwarrend is bij de verjaardag van ons Ready is en blijft deRTSverjaardag vraag of ons Ready nu een jongetje of een meisje is. Dat is het grote geheim van iedere verjaardag daar. De hele familie houdt dat altijd goed verborgen.

Het is wat met ons Ready al weer negen jaar! En je weet wat er dan allemaal gezegd wordt bij binnenkomst. ‘Jeetje wat ben jij gegroeid’ zegt tante Jo. En oom Michael blijft niet achter: ‘Ik heb je nog gekend toen je zo klein was’. Ons Ready ondergaat het allemaal.

Nu hebben die negen jarigen een flinke groeispurt in deze fase van hun leven. Maar ons Ready heeft het wel heel bont gemaakt. Een flinke verhuizing achter de rug van een oud winkelpand naar een klooster met tientallen kamers en lokalen. Zo groot dat alle neefjes en nichtjes gewoon bij ons Ready mogen wonen, slapen en eten. Dan heeft het ook nog een aantal logeeradressen in Tilburg en wijde omgeving. Ons Ready is de wereld aan het ontdekken. Het hoort natuurlijk wel allemaal bij de leeftijd. En met negen jaar begint wel de pre puberale fase.

Wat leert de psychologie ons? Precies en Michelle en Bob moeten dat ook gaan inzien. In de opvoeding van een negen jarige moet je ze de wereld leren verkennen maar ook grenzen gaan stellen, voldoende complimenten geven en geen kritiek geven op de persoon. Maar vooral: stimuleer je kind om veel zelf te ontdekken en te onderzoeken. Welnu, dat laatste stond centraal op 23 januari; het feestje van ons Ready.

Het was weer gezellig druk op die vrijdagavond. Iedereen was er. Een bont gezelschap van jong en oud, vrienden, familie en verre kennissen. Voor de jarige job waren leuke cadeaus. Ilse heette ons welkom en wees een paar keer op de tafel met hapjes en drank!

Maar nu die special guests: Ties Sweyen en Willem Weijs. En o hoe slim van Michelle en Bob om juist deze twee uit te nodigen. En hoe passend bij de ontwikkeling van ons Ready.

Die Ties is een leraar op Fontys Hogescholen en weet alles van kiezen en van twijfelen. Een echte woordkunstenaar die met plaatjes, mopjes en opdrachten iedereen en vooral ons Ready flink aan het twijfelen bracht. Maar van twijfelen word je ook sterk.
Nu heeft die Ties ook flinke ambities. Politiek? Tweede Kamer? En Ilse….. hij is van het CDA en niet van de PvdA. Klein foutje en is je vergeven. Zo slim om die Ties uit te nodigen en in de watten te leggen. Zou toch geweldig zijn voor ons Ready om je politieke netwerk te versterken en een goed woordje te doen voor ons Ready daar in Den Haag. En die Ties gaat het ver schoppen. Ambtenaar? Kamerlid? Minister?

Maar slim als ze zijn die twee ouders! En ze houden alles open. Stel dat dat niets wordt met die politiek. Je moet iets achter de hand hebben. Ja hor: een heuse carrière in de voetbalsport voor ons Ready. En dat doe je door goede maatjes te worden met die sleutelfiguren in die rare wereld. En ja hor de tweede gast was Willem Weijs een topsportbegeleider van het grote Ajax. Willem hield een enthousiast verhaal over zijn eigen loopbaan en vooral over zijn flow en drive om ergens voor te gaan. En Michelle en Bob hebben daarmee een stevige basis gelegd voor een prima carrière. Bob zorgt dan voor de contracten en Michelle doet de pr en communicatie.

Iedereen heeft vreselijk genoten van dit feestje. Mama Michelle sloot het geweldig af met nog een korte schets van de loopbaan van haar Ready. Ze hield het net nog droog!
Maar hoe zal het met haar kindje gaan? Hoe gaat ie de puberteit verder in? Hoe gaat die groeispurt door? Wat gebeurt er politiek met hem en wordt het wat in de topsport?
Met die vragen in het hoofd ging iedereen weer naar huis.

We kunnen haast niet meer wachten tot het vieren van de tiende verjaardag van ons Ready in januari 2016. Denk dat Mark Rutte, Louis van Gaal, Jet Bussemaker of Maxima al stiekem in de agenda kijken of ze kunnen.

Volgend jaar: ons Ready al weer 10 jaar
“O ik weet nog zo goed, toen je 1 jaar werd. We worden een beetje oud”

Jos Derksen

Jos_derksen