Geschreven door Ilse Baas

Onze leerlingen hebben het in januari heel goed gedaan op de huiswerkbegeleiding met de maand ‘Toos Mobielloos’. Op een speelse manier maakten we leerlingen meer bewust hun telefoongebruik. Onze leerlingen wonnen deze challenge,  dit betekent dat zij goed met hun mobiel kunnen omgaan tijdens het studeren!

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit de samenleving. En ook zeker niet bij ons op huiswerkbegeleiding. De Magister-app wordt geopend om te checken wat het huiswerk is. Aan een klasgenoot wordt via Whatsapp nog even gevraagd of die haar aantekeningen van aardrijkskunde kan doorappen. Een playlist wordt via de mobiel met oortjes afgespeeld. In de pauze wordt er een spelletje gedaan. Er wordt even gebeld naar huis om te melden dat het wat later kan worden. Etc. Maar wanneer ontsnap je nu even aan je mobiel? Graag delen we een lijst met
 ‘etiquettes voor de mobiel’ met jullie. Ze komen van etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen. Want er bestaan momenten dat het echt ‘not done’ is om je mobiel te gebruiken. Lees, leer en pas toe!

#Etiquette 1:
Zet je telefoon uit wanneer je aan tafel gaat. Als-ie wel aanstaat en overgaat, neem dan niet op. Hetzelfde geldt voor WhatsAppen en sms’en. Laat iedereen maar even wachten tot na het eten.

#Etiquette 2:
Bel anderen niet onder etenstijd. En ook niet na 10 uur ’s avonds, tenzij je zeker weet dat het kan.

#Etiquette 3:
Neem je telefoon niet op wanneer je met iemand aan het praten bent. Wegdrukken mag best, diegene stoort jullie immers. Of neem op en zeg: “Het komt nu niet uit, ik bel je straks terug”.

#Etiquette 4:
Piep! Een sms’je, net als je met een leraar praat over een slecht gemaakte toets. Wacht met lezen tot na het gesprek. Lees je het berichtje toch even snel? Excuseer je naar je leraar. Ga vooral niet uitgebreid terug sms’en.

#Etiquette 5:
In de stiltecoupé van de trein mag je niet bellen. In andere coupés of in de bus mag dat wel, maar praat dan zacht en houd het kort. Hetzelfde geldt voor de wachtkamer van de huisarts. Hoe kleiner en stiller een ruimte is, hoe meer je anderen stoort wanneer je uitgebreid gaat zitten kletsen.

#Etiquette 6:
Muziek op je mobiel is hartstikke leuk, maar het is jouw smaak, dus val anderen er niet mee lastig. Doe een koptelefoon op en zet dat lekkere nummer niet te hard.

#Etiquette 7:
Praat niet met volle oren. Dus: zet je muziek uit / beëindig het telefoongesprek en haal je oortjes uit je oren  wanneer je iemand tegenkomt op straat, als je bij de kassa staat, of instapt bij de buschauffeur. Het is heel onbeleefd om dan muziek te blijven luisteren, of door te bellen.

#Etiquette 8:
Zit je in een restaurant met je ouders? Probeer dan mee te doen met het gesprek aan tafel. Duurt het erg lang? Vraag dan of je een spelletjes mag spelen op je mobiel. Zet wel het geluid uit.

#Etiquette 9:
Zeg afspraken niet af per sms. En zeker niet vlak van tevoren. Dat is laf, omdat je de ander zo geen kans geeft om te reageren. Je relatie uitmaken per sms is het toppunt van lafheid. Voor jou is het misschien makkelijk, maar tegenover de ander is het heel oneerlijk.

#Etiquette 10:
Zie je een BN’er op straat? Dan mag je best even een foto maken met je mobiel. Al is het wel zo aardig om het eerst even te vragen. Maar: houd die foto voor jezelf en zet hem niet op internet. Geld proberen te verdienen met foto’s en filmpjes die je stiekem gemaakt hebt, is natuurlijk helemaal laag.

& Wist je dat…

– ‘Nomophobia’ de angst is om je mobiele telefoon kwijt te raken?

– De radiatie van je mobiele telefoon slapenloosheid, hoofdpijn en verwarring kan veroorzaken?

– In 1983 de eerste mobiele telefoon verkocht werd in de Verenigde Staten voor bijna $4,000 per stuk?

– De gemiddelde persoon 110 keer per dag op zijn of haar mobiele telefoon kijkt?

– Er meer dan 250 miljoen Nokia 1100 telefoons werden verkocht? Het is de best verkopende elektrische gadget uit de geschiedenis.

bekers

Bron: mobimy.nl