Geschreven door Eefje Van Pelt

Omdat Ready To School merkte dat het maken van een studiekeuze door veel leerlingen wordt ervaren als een lastige en spannende keuze, en om te helpen bij het maken van deze keuze organiseerde Ready To School maandag 22 september 2014 haar eerste studiekeuze ouderavond in samenwerking met Kickstart. Tijdens deze avond werd er informatie verstrekt over belangrijke regels, werden er tips gegeven waar op te letten bij het kiezen van een vervolgopleiding en werden er handvatten geboden aan ouders hoe hun kind te begeleiden in het maken van een passende studiekeuze.

 

Nieuwe uitdaging

Tijdens de huiswerkbegeleiding en bijlessen merkte Ready To School dat verschillende leerlingen het erg moeilijk vinden om een studiekeuze te maken, en dat er regelmatig vragen kwamen met betrekking tot het kiezen van een vervolgopleiding. Want hoe moet je nou kiezen uit duizenden opleidingen, scholen en locaties als je geen idee hebt wat je leuk vindt?! Ready To School helpt natuurlijk al leerlingen op basisscholen en middelbare scholen met de dilemma’s die ze in deze periode van hun leven tegen komen, maar zou het niet mooi zijn als we leerlingen ook kunnen helpen met de start van hun studiecarrière? Wij dachten van wel!future-is-what-you-do-today-life-quotes-sayings-pictures

Na flink wat brainstorm sessies, gesprekken, literatuur, bloed, zweet en tranen werden de eerste stappen gezet om leerlingen succesvol te kunnen begeleiden bij het maken van een studiekeuze. In samenwerking met Kickstart Studiekeuze werden de plannen besproken en afspraken gemaakt voor het verzorgen van een ouderavond en een training ‘studiekeuze in 1 dag’.

Afgelopen maandag 22 september 2014 was de vuurdoop, onze eerste ouderavond studiekeuze. Voorafgaand aan deze avond waren we natuurlijk erg benieuwd of er vraag zou zijn naar hulp in het maken van een studiekeuze. Om mensen te attenderen op onze nieuwe uitdaging, namelijk het begeleiden van het maken van een studiekeuze, plaatsten we een artikel op onze site, in de krant en mailden we onze huidige leerlingen. Met als gevolg een overweldigend aantal reacties en maar liefst 35 inschrijvingen, wauw! 

Geslaagde avond!

Ready To School heeft haar best gedaan om er een geslaagde avond van te maken voor iedere aanwezige ouder en/of leerling. We hebben erg fijne feedback terug gekregen waar we mee aan de slag kunnen en we zijn erg blij met de complimentjes die we gekregen hebben. Top! Omdat er vele vragen uit het publiek kwamen bleek de tijd die we gepland hadden net te kort, wat we erg jammer vonden. De opzet en inhoud voor de volgende ouderavond studiekeuze zullen we hierop aanpassen.

 Studiekeuze in 1 dag

De vervolg activiteit die Ready To School aanbiedt voor leerlingen met moeilijkheden voor het kiezen van een studiekeuze is de ‘studiekeuze in 1 dag’ op23 oktober 2014. Op deze eendaagse training, verzorgt door KickStart, zullen leerlingen hun studie TOP 3 kiezen op basis van hun intrinsieke motivatie. Deelnemers krijgen de gehele dag persoonlijke aandacht, want op iedere 5 deelnemers staat maar liefst 1 trainer! Na deze eendaagse training weet de leerling: wat zijn/haar talenten zijn, wat een handig stappenplan is, welke open dagen er zijn, welke studie bij hem/haar past, hoe en waar je je kan inschrijven etc. Ben jij een leerling die nog niet zo goed weet wat je wilt gaan studeren? Kom dan zeker 23 oktober 2014 bij ons langs, want wij helpen je heel graag een passende studiekeuze te maken! Voor meer informatie zie hier en op de site van KickStart Studiekeuze