Geschreven door Ilse Baas

Afgelopen dinsdag zijn Michelle en ik naar de boekpresentatie van het nieuwe boek ‘Motivatie Binnenstebuiten’ in de Rode Hoed in Amsterdam gegaan. We gingen erheen omdat motivatie een enorm hot topic is bij Ready To School. De oplossing: een motivatiepil?!

Inspirerende sprekers

Huub Nelis en Yvonne van Sark hebben het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten gezocht. Hier vertelden ze enthousiast over. Daarnaast mochten we genieten van een zeer gevarieerd programma met diverse sprekers uit allerlei onderwijshoeken. Zo deelde Inge de Wolf de visie van de onderwijsinspectie op motivatie. ‘Meester Bart‘ las zijn column over motivatie voor. Geïnterviewden uit het boek deelden inspirerende voorbeelden en praktijkverhalen. En Sieger Kooij (docent scheikunde), Bart Heuvingh (Topsportbegeleider AZ) en Yolanda Eijgenstein (serial entrepreneur, Why Company) vertelden hoe ze jongeren motiveren. Daarnaast kwamen er ook gemotiveerde én ongemotiveerde jongeren aan het woord. Tot Slot werd het boek overhandigd aan de meest gemotiveerde jongere van Nederland.

De motivatiepil?!

Was het maar zo makkelijk soms he ;-). De hamvraag van de ongemotiveerde leerling is: “Wáár doe ik ’t voor?”. We hebben flink wat leerpunten mee naar huis genomen. Zo kun je intrinsieke motivatie niet beïnvloeden, maar je kunt wel ruimte bieden voor eigen interesses en initiatieven. We kunnen de leerlingen ook helpen om hun motivatie te ontdekken door daar als docenten en begeleiders een voorbeeldrol in te zijn. Zijn wij bereid te delen wat ons inspireert? Weet jij zelf waarom het belangrijk is? Leerlingen willen namelijk op een gelijkwaardig niveau over een vak praten. Daarnaast is de verbinding met jongeren aangaan heel belangrijk: wat houdt ze bezig? Als de verbinding er eenmaal is, dan lukt het gemakkelijker om leerlingen te motiveren. Maar ook: waar liggen hun interesses en passies? Als je dit weet, dan kun je ze veel beter begeleiden. Ook wanneer je weet dat ze het antwoord op die vraag nog niet weten.

Wauw! Ik dacht bij mezelf: hier kunnen we weer lekker mee aan de slag.

In ons team is er al een battle gaande wie het boek als eerste uit heeft.

Meer over dit is dus zeker coming up!