Geschreven door Ilse Baas

Op woensdagavond 19 oktober 2016, openden de bibliotheek Wagnerplein haar deuren voor alle ouders met jonge pubers. OpeningVoor een gezellige én leerzame avond over thema’s die belangrijk zijn voor deze brugbikkels, of bijna brugbikkels. Want hoe gaat dat nu allemaal? 5 organisaties met een hart voor deze doelgroep gaven hier op verschillende wijzen een antwoord op.

Bij binnenkomst werd er gelijk al spanning gecreëerd. Deelnemers ontvingen namelijk een gekleurd kaartje welke toegang gaf tot 1 van de 5 workshops. “Bij welke kleur zit jij?” was vooral de vraag die onderling werd gesteld. Nog heel even afwachten! Tijdens de inloop stonden er gezonde snacks klaar en glaasjes water. Tilburg doet sinds 2011 mee met JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en graag geven wij hier ook op deze manier gehoor aan.

#Opening met een optreden
Om 19 uur nam iedereen plaats in de grote zaal en opende Michelle (Ready to school) de avond met een welkomstwoord. Zij legde ook kort uit wat de kleuren betekenden. Je ging in workshopronde 1 naar de workshop van je kaartje, en bij de 2e ronde mocht je zelf kiezen waar je naar toe wilde.

Jeroen & Esther van Helder Theater speelden vervolgens een theaterspel als moeder & puberzoon. Moeder laat zich uit over haar lastige puberzoon en vraagt aan mensen in de zaal of ze haar denkwijze herkennen. “Opeens praat hij niet meer, opeens wil hij allemaal gekke dingen doen” en ze vraagt of ouders in de zaal dit herkennen. Menig ouder beaamt. Dan komt haar puberzoon binnen die precies het gedrag laat zien waar zijn moeder zich aan ergert. “Doen jullie ook zo?” vraagt moeder in de zaal aan de pubers. En ook menig puber beaamt. M’n ouders snappen gewoon niet wat ik leuk vind!
workshop emmy
#Workshops

1. Emmy van Ruijven is Nederlands bekendste boekenblogger. Zij leest rond de 250-300 boeken per jaar! Op haar website http://www.zonenmaan.net schrijft ze korte recensies over de leukste boeken. Superhandig als je straks een leuk boek moet kiezen voor je boekverslagen! Jongeren kennen de blogwereld. Meer dan 6000 mensen volgen Emmy. Zij vertelde tijdens haar workshop hoe ze van haar passie haar werk maakte en dat bloggen meer is dan alleen maar verhaaltjes typen. En de deelnemers mochten met elkaar delen waarover zij zouden bloggen. Want iedereen heeft wel iets wat hij leuk vindt!

2. In de wereldkaartkamer verzorgde Michelle Opstal van Ready to school de workshop Plannen & Organiseren. Hoe combineer je nu je schoolleven met alle dingen die je leuk vindt? Eerst mocht eenieder voor zichzelf opschrijven wat hij allemaal leuk vindt om te doen. Ouder(s) & kind vulden vervolgens samen of apart hun eigen weekplanning in. School, uitslapen, verjaardag, training, gamen, afspreken, Mc Donalds, ‘chillen’, van alles kwam er voorbij. Elke week ziet er weer anders uit en je kunt je planning altijd aanvullen, of iets schrappen. Als je het inplant, hoef je er niet meer over na te denken. Er is naast school genoeg tijd om leuke dingen te blijven doen!

3. Hanneke Duijkers van GGD Hart voor Brabant verzorgde samen met Helder Theater de workshop over ‘De tijd dat je ouders lastig gaan doen’. Pubergedrag kan voor ouders lastig zijn, maar pubers kunnen hun ouders ook vaak irritant vinden! De Helder Theater acteurs speelden situaties tussen ouder en puber, en gingen samen met de GGD in gesprek met de deelnemers over: wat zorgt voor prettig contact in de puberteit? En hoe kun je als ouder tegelijk grenzen stellen en vertrouwen geven? Pubers werd ook gevraagd wat hen helpt in de puberteit: het is heel fijn als ouders tijd en rust hebben om te luisteren zonder meteen een reactie te geven.

4. Geert Smeets is leesconsulent voor het voortgezet onderwijs en werkt voor bibliotheek Midden-Brabant. Zijn motto is: ”degene die lezen niet leuk vindt, heeft nog nooit het juiste boek gelezen”. In de workshop ‘Boeken proeven’ gingen ze aan de slag met de vraag: hoe vind je nou het juiste boek? Er bestaan verschillende tools om bij de juiste titel te komen. Zo zijn boeken op leesplein.nl gecategoriseerd op thema, en op leeskracht.nl wordt een selectie gemaakt op basis van foto’s kiezen. De boekenproeverij was gericht op het promoten van goede en interessante jongerenboeken die de afgelopen jaren zijn verschenen.

5. R-Newt jongerenwerk heeft tijdens Bikkelen in de brugklas de workshop ‘Bijbaantje erbij?’ verzorgd. Tijdens deze workshop schreven leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen in Tilburg-Noord een CV en sollicitatiebrief onder begeleiding van 2 enthousiaste stagiairs. Met een stukje zelfkennis en een stukje toekomstbeeld kun je toch niet vroeg genoeg beginnen? Vooral het werken bij een supermarkt viel in de smaak bij de leerlingen. De verschillende supermarkten in Tilburg kunnen zich dan ook verheugen op het lezen van geweldige sollicitatiebrieven en het verwelkomen van een hoop talentvolle aanwinsten.

In maart 2017 verzorgen we weer een leuke thema-avond over puberthema’s met deze 5 organisaties samen.
Altijd geheel gratis. Alvast een plaatsje reserveren? Stuur een mailtje naar ilse@readytoschool.nl.

Hopelijk tot dan!

workshop rtsworkshop r-newtworkshop ggdworkshop bieb