Geschreven door Ilse Baas

Ik zat laatst met m’n huisgenoot Bob en een vriend van hem op een doodnormale maandagavond een nog normalere maaltijd te eten. Er wordt dan veel gepraat over van Ilse Blauwalles en nog wat totdat deze maat van Bob ontzettend gepassioneerd aan het vertellen was over zijn droom: een jaar studeren in de USA in combinatie met topsport roeien. Wat ik dan meteen denk, hoe kom je daar? Nou, daar gaat natuurlijk wel een heel verhaal aan vooraf.

Nicholas Calder heet deze jongen, 23 jaar, wonend in Tilburg en roeit al sinds het begin van zijn studententijd bij Studentenvereniging Vidar in Tilburg.  Deed meteen mee met de selectie om te gaan wedstrijdroeien, want ‘de kracht van de combinatie’ stond hem wel aan. Hier wordt mee bedoeld: keihard sporten in combinatie met kei…(vul zelf maar in) feestjes. Hij haalde alles uit zichzelf en werd uitgekozen om in de wedstrijdboot te mogen zitten. Dit betekent: trainen trainen trainen, want hij wilde met z’n ploeg alle wedstrijden winnen. Oef, en dan ook nog studeren! En afspreken met vrienden! En op kamers wonen! En nog wat bijverdienen! En… Hoe doet hij dat?! Hij heeft toch ook maar 24 uur op een dag?

Busy guy! “Maar als je weet dat je iets zó graag wilt, dan lukt het!”, zegt hij. Ook om dit in te plannen. Inmiddels heeft hij er al wat jaren roeien op zitten en is hij bezig met zijn master Finance aan de universiteit van Tilburg. Zijn talent voor de roeisport is dermate ontwikkeld dat hij van zichzelf weet dat hij die grote volgende stap ook aan zou kunnen: studeren aan één van de beste universiteiten van de USA in combinatie met een topsportprogramma roeien. Iedereen begrijpt dat je dan wel wat op je CV moet kunnen laten zien. En dat kan hij. Wow, wat een hero!

Wat ik zo leuk vond aan dit verhaal, was dat ik net naar een masterclass  ‘van zesjescultuur naar prestatiementaliteit’ in Utrecht was geweest. Een dagvullend programma met 6 ontzettend inspirerende sprekers, die allemaal iets te vertellen hadden over hoe we middelbare scholieren nu in beweging kunnen krijgen. Van ‘het leven begint bij een zeven’ tot de vraag ‘wat heb je tot nu toe met plezier gedaan?’. En interessante theorieën met boeiende praktijkverhalen. Zoals die van Epke Zonderland. Weet je nog wat hij deed? Echt de moeite waard om hier nog even van te genieten: bekijk het filmpje.

Ook al zo’n enorme skills hero! Maar denk niet dat deze toppers altijd op de top van de berg staan. Ontzettend diep gaan, weer dat biertje afslaan, verliezen, een slechte dag hebben, het even helemaal niet zien zitten, dat hoort er ook allemaal bij. Zo is het ook met school. Wil je minimaal een 7 of zelfs een 8 voor dat ene wiskundeproefwerk halen? Wil je per se overgaan? Wil je kosten wat het kost je examen halen? Dan heb je een doel. Een visie. Een hele duidelijke focus. En hier soms iets anders voor laten, is “ok”. Want wat je ervoor gelaten hebt, vier je straks dubbel en dwars als je succes binnen is.

1 van mijn hero-ervaringen? Met m’n moeder juichen toen ik mijn Master of Science titel in the pocket had! (zie foto ;-) )

Succes op de weg naar jouw succes!

Nicholas een aantal jaar geleden onder extreem koude weersomstandigheden op weg naar de overwinning in Groningen.