Geschreven door Eva Geelen

In 3 stappen je kind motiveren

Hoe motiveer je je kind om te gaan studeren? In deze tijd van de eindexamens en de laatste periode van het schooljaar (waarin het nog even moet gebeuren) een meer dan actuele vraag. Veel ouders worstelen ermee. Ik in elk geval wel. Ook binnen het onderwijs is het altijd zoeken naar een effectieve aanpak. Ready to school (RTS) vindt het daarom belangrijk dat haar medewerkers deze vaardigheid tot in de puntjes beheersen. Esther de Beer van de gelijknamige coachingspraktijk in Tilburg brengt het RTS-team de fijne kneepjes van het motiveren bij. Voor mij als bloggende ouder genoeg aanleiding om eens bij Esther op bezoek te gaan.

En nú leren!

Want maar al te vaak kom ik rond 18.00 uur van mijn werk en zit dochterlief weliswaar achter de boeken, maar altijd met de telefoon bij (of in) de hand. Het is mij dan volstrekt onduidelijk in hoeverre er nou gestudéérd wordt. En omdat ik dan zelf wél de hele dag hard gewerkt heb, heb ik dan het meeste zin om te roepen: ‘en nú die telefoon weg en leren, dan ga ik gauw koken en heb je tenminste nog iets gedaan voor het eten.’ Ik voel me dan heel daadkrachtig, maar natuurlijk werkt het niet.

Goede sfeer

Niet doen dus, volgens Esther, want communiceren vanuit je frustratie is nooit goed. Maar wat dan wel? Esther: ‘In mijn coachingspraktijk begeleid ik jongeren die problemen hebben thuis en op school. Dan heb ik ook met de ouders te maken. En ik merk dat ouders vaak veel te veel gericht zijn op school. Ze vragen daar van alles over, want dat vinden ze belangrijk. De jongere wil wel praten met zijn vader of moeder, maar liever (eerst) over andere dingen. Dat kan over een hobby zijn, maar ook over gamen, over mode of over sport. Ga daarop in als ouder; trap niet in de valkuil om te zeggen ‘leuk dat nieuwe shirtje, maar hoe ging Nederlands’. Investeer in de band met je kind en vandaaruit werk je aan de motivatie.

Van koetjes en kalfjes naar motiveren

Oké dat klinkt goed. En stel dat het lukt na een lange dag werken om niét te praten over wat belangrijk is (school) en wél geduld op te brengen om te praten over koetjes en kalfjes (gamen, mode). Hoe maak je dan als ouder vervolgens die switch naar motiveren? Esther geeft drie belangrijke tips.

1)   Timing: kies een moment dat je kind open staat voor een gesprek en val liever niet meteen met de deur in huis.

2)   Blijf positief: kinderen hebben sterk de behoefte aan waardering van hun ouders. Gebruik dat om ze vooruit te helpen en let erop dat je complimentjes ook echt gemeend zijn en niet stiekem iets belerends hebben. Zeg wel: ‘je doet het goed, je werkt hard’. Zeg er niet achteraan: ‘dat zou je elke week moeten doen.’

3)   Beloon inzet, houd de beloning klein en direct: ‘je hebt je huiswerk af,  je mag kiezen wat we eten.’ Of: ‘je hebt een bepaald punt gehaald, je mag morgen op school een broodje kopen.’

Echt luisteren

Het lijkt voor de hand liggend en het is niet allemaal nieuw voor me. Maar stiekem toch wel confronterend. Want ondanks alle goede bedoelingen kies ik als ouder misschien toch best vaak de short cut en begin ik wél meteen over school. Denk ik wél interesse te tonen als ik vraag hoe het proefwerk ging. Terwijl ik inderdaad de onderwerpen waar dochterlief zélf over begint (ik heb bij die en die achterop de scooter gezeten) maar voor kennisgeving aanneem. Toch maar eens wat vaker een stapje terug doen en écht luisteren.

Esther de Beer

Programma training RTS-team

Het coachingsprogramma voor RTS bevat workshops en individuele coachgesprekken gericht op persoonlijke en professionele groei.

Team 1:

Workshop 1: Kennismaken en oriënteren

Workshop 2: Authentiek Presenteren (Hoe “verkoop” ik mezelf als ik mijn “verhaal” vertel?)

Workshop 3: Kernwaarden (“Ik” in relatie tot mijn omgeving)

Workshop 4: Casusbespreking

Team 2:

Workshop 1: Kennismaken en oriënteren

Workshop 2: Assertiviteit

Workshop 3: Persoonlijke ontwikkeling en begeleiden van pubers

Workshop 4: Casusbespreking rondom thema: diversiteit en leerlingbegeleiding.

Naast dit programma krijgen de teamleden ook de mogelijkheid voor een individueel coachgesprek met  Esther de Beer.

Benieuwd geworden? Voor meer info zie www.estherdebeercoaching.nl