Geschreven door Ilse Baas

 Geplaatst op donderdag, januari 21, 2016.

10 jaar

Deze maand bestaat Ready to school 10 jaar! En weet je wat heel mooi is? Wij bereikten deze 1e maand van 2016 ook nog een andere mijlpaal! Wij hebben namelijk de afgelopen 10 jaar 2016 leerlingen mogen begeleiden in de vorm van bijles, huiswerkbegeleiding, examentraining, citotraining en diverse andere trainingen. Hoog tijd om 10 leerlingen (huidige én oud-leerlingen) een aantal vragen te stellen over hun ervaringen bij Ready to school!

1. Rutger – oud-brugklasleerling huiswerkbegeleiding tijdens de 1e, 2e & 3e klas vanaf 2008.

rutger

Rutger schreef zich op 18 september 2008 in als VMBO-HAVO leerling van het Mill-Hillcollege bij Ready to school in. Nu, 7 jaar later, blikt hij met ons terug op zijn RTS-tijd. Hij zegt: “ik kwam als een heel chaotisch ‘menneke’ binnen, ik kon me niet goed concentreren en wist niet hoe ik moest leren. Met Michelle ben ik toen planningen gaan maken. Ik vond het fijn om meer structuur te krijgen in m’n leven. Stukje bij beetje haalde ik toen betere punten. Als ik niet bij RTS had gezeten, had ik niet goed geweten hoe ik had moeten plannen. Nu gebruik ik het nog steeds: ik plan m’n werk, school en sport in én wanneer ik ga leren. Alleen doe ik dat nu natuurlijk digitaal :-).

Oud-leerling Rutger die zijn HAVO-diploma ondertekent. Hij volgde in de 1e & 2e & 3e klas huiswerkbegeleiding bij Ready to school en deelde zijn ervaringen 5 jaar later met ons. Hij studeert nu International Marketing & Management aan de Fontys.

Vervolgens deelde hij zijn ultieme tip aan andere leerlingen om de middelbare school zo goed mogelijk door te komen: “Stel een doel en bedenk hoe je die gaat bereiken!”

2. Pommi – huidige 3havo leerling huiswerkbegeleiding vanaf september 2015.

pommi

Pommi is het zusje van Rutger en zit sinds dit schooljaar bij ons op huiswerkbegeleiding. Zij vertelt dat ze hier écht dingen doet. Dat zou ze thuis niet doen. Ze vertelt over wat ze hier het meest leert: “Hier blijf ik aan mijn werk zitten. En ik weet dat als ik een toets heb, dan moet ik die bij RTS ook kennen, want als ik ‘m niet ken, dan moet ik langer blijven en dat wil ik niet. Ook word ik in de gaten gehouden. De andere leerlingen die er zijn stimuleren mij ook om bezig te zijn met school. Je bent niet de enige!

Pommi hard aan het werk op de huiswerkbegeleiding. Wij zien haar 3x per week 2 uur na schooltijd. Hierdoor is ze beter op haar toetsen voorbereid. Ze hoopt deze betere voorbereiding terug te zien in haar cijfers!

Op de vraag waar ze trots op is antwoordt ze: “Ik ben trots op het verschil met hoe hard ik nu werk ten opzichte van vorig jaar. Daar zit een hele grote verandering in!

3. Thimo – oud-havoleerling bijles & huiswerkbegeleiding 2e t/m 5e klas vanaf 2011.thimo

Thimo kwam in 2011 als onderbouw-leerling bij Ready to school. Tot en met de eindstreep hebben wij hem mogen begeleiden en is hij afgelopen juni geslaagd voor de HAVO. Wat een kanjer! Hij kwam samen met zijn vriend Mike bij ons langs om nog eens na te kletsen over zijn ‘Rts-carrière’. “Ik zou huiswerkbegeleiding bij Ready to school aanraden, omdat het je helpt goede cijfers te halen en omdat dit een leuke plek is om naar toe te komen. Je zit met veel anderen die hetzelfde doel hebben als dat jij hebt. En je weet ook zeker dat je huiswerk af is en dat je goed hebt geleerd. Het idee dat je thuis niets meer hoeft te doen is heel fijn!

Op deze foto zien we Thimo met zijn kanjer-sjerp op zijn diploma-uitreiking. Yvette was hierbij. Zij heeft hem veel proefexamens laten maken. Hij raadt alle examenkandidaten aan om dit te doen én examentraining bij ons te volgen. Thimo studeert nu op de Rooi Pannen voor horeca-ondernemer, want horeca is zijn passie!

Op de vraag wie hem inspireerde tijdens de middelbare schooltijd, antwoordt hij: “Mijn moeder. Zij zat echt hard achter m’n vodden aan. Ik zag dat zij het erg vond als het niet goed ging. Ze heeft me met zoveel dingen geholpen, bijles voor me geregeld, me naar huiswerkbegeleiding gestuurd. Omdat zij zo graag wilde dat ik zou slagen heb ik hier extra m’n best voor gedaan. Hier op de huiswerkbegeleiding ben ik dankbaar voor iedereen die het beste met me voor had. Dat zijn vooral Tim & Yvette. huiswerkbegeleiding was niet alleen maar een saaie studieruimte, zo zeiden zij altijd als iemand om een laptop vroeg: ‘knielen voor de koning’, dat vergeet ik nooit meer.

4. Mike B. – oud-vmboleerling huiswerkbegeleiding 2015 om de eindstreep te halen

mikeMike kwam tijdens zijn examenjaar bij Ready to school. Huiswerkbegeleiding was in eerste instantie geen vrijwillige keuze, zo vond hij het ‘strenge 2 uur blijven niet leuk’, maar toen kwam de omslag: “Ik leerde mensen kennen, en toen werd het beter. Gelukkig was Yvet er die zowel flexibel was als iemand waarmee ik goede afspraken kon maken. Uiteindelijk heeft het me geholpen om mijn examen te halen. Anders was het niet gelukt, want ik had het eigenlijk al opgegeven. Ik houd ook niet zo van leren. Maar ik werd gestimuleerd om proefexamens te maken, en met een bakje koffie en een muziekje erbij was dit best oké om te doen. Het maken van proefexamens heeft mij geholpen om de vraagstelling te kunnen begrijpen. En dit heeft mede geresulteerd in mijn diploma!

Op de foto zien we Mike met zijn kanjer-sjerp. Tim, Nikki & ik waren hierbij aanwezig. Ook de zorgcoördinator van de Jozefmavo Thérèse Verspaget was hierbij. Wat waren we ontzettend trots op hem! Mike studeert nu ICT op het ROC in Tilburg.

5. Nadine – huidige 6vwoleerling bijles huiswerkbegeleiding

nadineNadine zien wij wekelijks 3x na schooltijd. Daarnaast volgt zij wekelijks 1-op-1 begeleiding voor haar moeilijkste vak: scheikunde. Wat zij hier het meest leert op de huiswerkbegeleiding is om door te zetten. En om soms te zeggen: het is goed genoeg. Als ik vraag wat haar kwaliteiten zijn, antwoordt ze: “Ik ben goed in logica. Ik heb de IQ-test gedaan en bij dit onderdeel had ik 0 fout. Aardrijkskunde vind ik erg leuk, en hier ben ik ook goed in. Ik ben ook goed in werkstukken schrijven en het vak wiskunde A.

Nadine hoopt in juni 2016 haar VWO-diploma in ontvangst te nemen! Als ze klaar is met haar examens wil ze in ieder geval iets te doen hebben. Ze komt dan hier op de huiswerkbegeleding helpen. Ze overhoort al vaker leerlingen uit de onderbouw. Dit vindt ze erg leuk om te doen en hier is ze ook heel goed in.

Ze ervaart de huiswerkbegeleiding als heel goed. Het helpt haar om gewoon te beginnen aan haar werk. Thuis heeft ze de neiging dit uit te stellen. Het stimuleert haar zelfs om na de huiswerkbegeleiding door te gaan als het nodig is! Ze ziet Yvette & Tim het vaakst: “Zij weten echt alles. Het is zo fijn om hen te hebben, ze helpen me zo goed met dingen die ik niet begrijp. En ze zijn ook nog heel aardig. En soms een beetje maf ;-)!”

6. Mike H. – oud-havoleerling huiswerkbegeleiding & huidige 5vwo leerling bijles wiskunde A

Mike HMike heeft al een flink portfolio RTS-ervaring. Hij behaalde afgelopen schooljaar zijn HAVO-diploma en koos er vervolgens voor om VWO te gaan doen. Nu zit hij in 5vwo en gaat het goed met hem. Het enige wat lastig is, is dat hij heeft gemerkt dat hij een stuk basiskennis mist van wiskunde. VWO is toch anders dan HAVO. Daarom heeft hij besloten om ons weer te bellen, en op vrijdagmiddag wiskunde A bijles te volgen. Zo hoopt hij snel het niveau onder de knie te krijgen!

Op de foto tekent Mike zijn HAVO-diploma. Vanaf december 2011 tot aan zijn eindexamen volgde hij huiswerkbegeleiding. Nu op het VWO doet hij het zelf. We begeleiden hem alleen nog bij wiskunde A. We hopen dat hij hier mooie punten voor gaat halen!

Hij heeft ook een mooi doel voor ogen: hij wil werken bij Defensie. Hij is zich ervan bewust dat hiervoor discipline en doorzettingsvermogen erg belangrijk is. Hij vertelt: “Bij RTS was het altijd heel erg fijn. Ik bouwde een band op met de begeleiders, wat voor mij erg belangrijk was. Daardoor had ik respect voor ze en luisterde ik goed naar de uitleg. Het zijn mensen die goed begrijpen waar ze het over hebben. We hebben verschillende uitjes gehad en ze zijn op mijn examenfeest geweest.”

7. Emma – oud-vmboleerling huiswerkbegeleiding apr. 2013 t/m dec 2014Emma

Emma heeft een geweldige leerontwikkeling doorgemaakt. Ze vertelt: “Ik ben het meest trots op het feit dat toen ik bij de huiswerkbegeleiding begon ik heel ongemotiveerd was en nooit iets deed, en dat ik nu veel zelfstandiger en volwassener ben geworden qua leren. Ik heb geleerd hoe ik zelfstandig kan leren en hoe ik het meest efficiënt alles in een bepaalde tijd af kan hebben.” Leerlingen komen bij ons 2 uur na schooltijd, en dan is het de bedoeling dat ze in die 2 uur alles af hebben, zodat ze daarna met een vrij gevoel naar huis kunnen gaan en tijd kunnen besteden aan hobby’s & ontspanning.

Emma stopte vorig jaar met huiswerkbegeleiding, omdat ze samen met haar ouders voor een half jaar in Malawi gingen wonen. Hier zat ze op International School en heeft ze een geweldige tijd gehad (zie foto). Dit jaar doet zij VMBO-examen en wil ze volgend schooljaar starten op de Havo!

Op de vraag waarom ze geen huiswerkbegeleiding meer nodig heeft, antwoordt ze: “Ik heb het niet meer nodig, omdat ik nu uit mezelf de motivatie heb om te leren als ik thuiskom. Ik wil hele goede punten halen, want ik wil hierna naar de havo. En dan moet je minimaal een 7 staan.

8. Lode – groep 8 leerling citotraining 2015-2016

citotrainingLode zit in groep 8 en kreeg aan het begin van het schooljaar VMBO-TL advies. Nu weten zijn ouders dat HAVO er bij hem in zit, maar dan moet hij wel iets gaan doen. Een goede stok achter de deur leek het hen om wekelijks 1-op-1 aan de slag te gaan met onze Citotraining. Dit hebben zij de afgelopen maanden via Ready to school gedaan. Lode vertelt: “Eerst was ik nooit zo serieus voor school, ik maakte veel grapjes en lachte veel. Toen ik begon met Citotraining ging ik schooldingen beter begrijpen. Mijn docente zit naast me, en dat helpt om te focussen op de opgaven. In de klas is het soms lastig om erbij te blijven. Ik vind ook dat ze het soms ook moeilijk uitleggen op school. Mijn bijlesdocente leert mij trucjes die ik goed kan gebruiken. Als ik zo doorga, dan mag ik naar de Havo!

Lode maakte bij ons op woensdagmiddag 2 december de Proefcito. Op de ‘echte’ Cito moeten leerlingen zich lange tijd achter elkaar concentreren. Bij ons oefenen ze hiermee en maken zij opgaven van rekenen, taal en begrijpend lezen. Naderhand spreken ze weer af met hun vaste docent. Er wordt op basis van de uitslag bekeken of er vervolglessen nodig zijn. Omdat Lode begrijpend lezen moeilijk vindt, oefenen zij hier nu wekelijks mee. Hier zal hij straks op de middelbare school ook veel aan hebben!

9. Kiki – nét nieuwe 3vmbo leerling huiswerkbegeleiding

KikiKiki is net gestart en is nu al positief over huiswerkbegeleiding. Op de vraag hoe zij de 1e dag bij ons heeft ervaren, antwoordt ze: “Ik vond het heel fijn, ik merkte meteen dat ik al heel erg was opgeschoten. Ik had in 1 dag gedaan wat ik normaal in een week zou doen. Het is een makkelijk niveau voor mij, en daarom ben ik gedemotiveerd. Ik vind hier de controle fijn. En als ik hier ben dan hoef ik me ook geen zorgen te maken over dat ik het niet af heb. Ik vind het ook een hele fijne werksfeer. Het is rustig, fijn eventjes een pauze tussendoor. Ik ben ook niet bang om iets te vragen. Op school krijg ik daar minder de kans voor. Hier word je gestimuleerd om vragen te stellen, en daardoor begrijp ik de stof meteen beter. Ik wist ook niet hoe ik moest leren. Ik vraag hier dan of er een manier is hoe te leren. En als mensen dan meedenken is dat heel fijn.

Op de foto zien we Kiki met haar beste vriendin. Ze wil bij ons op de huiswerkbegeleiding in rust & focus haar huiswerk maken. Ook heeft zij het vak Spaans, en wil ze hier hogere punten voor halen. Ze gaat voor dit vak extra bij ons oefenen!

Kiki zit op De Nieuwste School waar projectwerk heel belangrijk is. Dit vraagt veel initiatief en organisatie van de leerling zelf, en Kiki merkte dat ze altijd te laat begint. Ze heeft nodig dat ze echt aan het werk gaat en dat gebeurt op huiswerkbegeleiding. Ze zegt dat het haar zelfs motiveert om thuis verder te werken aan wat ze nog niet helemaal af heeft!

10. Sanne – toekomstig 5havo leerling examentraining519d318269c63e5d6e8e241ba274d68a_view

Het is januari 2016, en voor onze jaarlijkse examentrainingsdagen in de meivakantie hebben wij nu al ruim 25 aanmeldingen ontvangen! Sanne schreef zich vorige week in voor examentraining Economie op dinsdag 26 april. Welke verwachting heeft zij van onze examentraining? En waarom denkt ze dat het haar gaat helpen? We vroegen het haar: “Via school zag ik dat we ons kunnen aanmelden voor examentraining. Economie is niet mijn sterkste vak, dus ik denk dat dit me gaat helpen. Ik vind het fijn om nog eens door alle moeilijke onderwerpen te gaan. Ik denk ook dat we gaan oefenen hoe het is om Centraal Examen te doen, hoe je leert te focussen. Ik verwacht dat de examentraining me meer zekerheid gaat geven. Ik kan me namelijk best zenuwachtig maken, en ik hoop dat als ik deze dag volg, ik relaxter thuiskom.

Examentraining wordt gegeven in de carnavalsvakantie (11 & 13 februari) en in de meivakantie (25, 26, 28, 29 & 30 april en 2,3,4,6 & 7 mei). Ook met zekerheid slagen? Schrijf je hier in. Gedurende een hele dag wordt de leerling voorbereid op het Centraal Examen.